Kultur

Succesen fortsætter: Haveselskabet åbner populær skærehaveskole igen

Foto: Lotte Bjarke.

En smuk buket med frøkenhat, sommerfloks eller jomfru i det grønne til frokostbordet eller til at give i gave – friskplukket fra egen have. Det er noget, mange haveejere drømmer om.

Lysten til at dyrke skærehave og høste egne blomster til buketter har aldrig været større. De sociale medier var sidste år ved at svømme over med hjemmedyrkede buketter, og tendensen ser kun ud til at få endnu mere fart på i år. Det mærker man hos Haveselskabet, der nu åbner endnu en sæson af sin populære skærehaveskole, hvor man lærer at dyrke skærehave fra bunden og binde smukke buketter.

– Interessen var overvældende, da vi lancerede skærehaveskolen sidste år, men den er kun vokset i løbet af vinteren, hvor mange har efterspurgt en ny sæson. Det er både dem, der er nye i haven, som gerne vil være med, og dem der har dyrket have i årevis, men gerne vil lære nye måder at dyrke blomster på. Vi oplever, at der er et meget stort behov for at bruge haven til at gøre noget godt for sig selv, fortæller Bente Yde Enert, kommunikationschef i Haveselskabet og projektleder på skærehaveskolen.

Haveselskabet arbejder som forening for at skabe fællesskab mellem haveejere, formidle viden og give dem mulighed for at dele deres haveglæde med andre, og skærehaven er noget, der i den grad samler haveejerne. Sidste år blev de 450 pladser hurtigt udsolgt. Gennem hele havesæsonen mødtes haveejere fra alle landets hjørner digitalt og delte deres udfordringer og succeser.

– For mange er skærehaven en måde at forære sig selv noget, som er smukt og holder hele havesæsonen. Med skærehaveskolen vil vi gerne vise, at det hverken kræver en stor have eller stor haveerfaring at være med. Tværtimod er det her for alle, og det samler haveglade mennesker på tværs af havetype, alder og bopælskommune, fortæller Bente Yde Enert.

Som et meditativt projekt 

Trine Thomsen fra Køge var med på Haveselskabets første skærehaveskole sidste år. Hun har haft have i 35 år, men skærehaven var et nyt område i haven, hun gerne ville prøve kræfter med.

– Jeg havde brug for at blive holdt i hånden og lære at dyrke og spire frøene fra bunden og få noget viden om jordforhold og vanding. Det var virkelig skønt, for jeg kunne fordybe mig fuldstændig i blomsterne. Nogle blomster blev ikke så store eller lige, som jeg forventede, men sådan er det med haven – det bliver ikke altid, som man planlægger. Men det er også en del af det sjove, og nu ved jeg, hvilke blomster jeg vil have flere af i år, og hvilke jeg vil have færre af, fortæller Trine Thomsen.

For når et nyt hold starter i skærehaveskolen dette forår, går Trine Thomsen selv i gang med at bygge videre på sin skærehave. En ting står nemlig helt klart, når det gælder hendes skærehave, fortæller hun med et grin:

– Den er for lille. Jeg skal have plads til mange flere blomster, så nu arbejder jeg på at ændre nogle bed og gøre plads til det. Det er meget meditativt for mig. Det her har ikke bare været et coronaprojekt – det er faktisk nok snarere et “i stedet for corona”-projekt, der handler om selvforkælelse, hvor jeg forpligter mig på at gøre noget sundt og godt for mig selv, fortæller hun.

Skærehaven har godt fat i danskerne

Rundt omkring i havecentre og på sociale medier er forberedelserne til endnu en sæson i skærehaven allerede i fuld gang, og der deles flittigt ud af tip til sorter, farvesammensætninger og meget andet. For en skærehave kan se ud på mange måder – og det er netop derfor, Haveselskabet igen samler nogle af landets førende skærehavedyrkere til at lære fra sig. 

– Haveselskabet har samlet danskere om haveglæden i snart 200 år, og det er en af vores fornemmeste opgaver at sikre, at havelivet kan blive ved at trives og udvikle sig. Skærehaven er et sted, der virkelig har fat i danskerne lige nu, og den viser både, at mange får øjnene op for at dyrke nye sorter i haven, og at mange begynder at bruge haven til at forkæle os selv og koble af i, siger Bente Yde Enert. 

Kommentarer