Kultur

Skovture for en natur med mere liv

Foto: Rudersdal Kommune

Vandreture i Eskemose Skov og Næsseskoven gav deltagerne et godt indtryk af skovens mange rigdomme og de plejemetoder, Rudersdal Kommune benytter for at styrke biodiversiteten.

En gruppe nysgerrige og engagerede borgere fik spændende viden om skovene og deres rigdomme, og hvilke nye plejemetoder Rudersdal Kommune bringer i spil, på to skovture i juni.

Baggrunden for borgermøderne i det grønne var kommunens udkast til en skovstrategi, som har været i høring til og med den 30. juni.

Se udkast til skovstrategi på:

‌rudersdal.dk/skovene‌

Strategien har især fokus på tre ting:

  • At fremme biodiversiteten og beskytte natur- og kulturperler
  • At bevare og formidle skovens kulturhistoriske værdier
  • At skabe et frirum til oplevelser enten alene eller sammen med andre

På de to ture blev de tre centrale elementer i strategien gjort nærværende med konkrete eksempler, formidlet både underholdende og med dyb faglighed af repræsentanter for kommunen.

Nærkontakt med Galloway-kvæg

I den 140 år gamle Eskemose Skov, der med sine ca. 23 hektarer er en mindre skov, ventede der deltagerne en række spændende oplevelser. Det gjaldt bl.a. interessante inspektioner af væltede træer og træstubbe – bevidst efterladt i en ”rodet” tilstand for at kunne blive til levesteder for svampe, insekter, smådyr, flagermus og fugle.

Senere var der kreaturtræf, da en af kommunens dyreholdere fløjtede et par Galloway-kreaturer til sig, og det blev næsten til nærkontakt med de store flotte dyr. De er gode til at spise græsser, men spiser også ahorn, ask, brombær og hindbær, når der ikke er så meget af det andet.

Længere fremme, ved det lille springvand tæt på stranden ved Sjælsø, blev der fortalt om skoven som lystskov – altså som et fritids- og aktivitetssted.

Badende studenter og glade gæster i Jægerhytten var gode beviser for, hvad skoven også kan anvendes til. Derfor var det også et passende tidspunkt at gøre opmærksom på, at man på siden for skovstrategien finder kort over skovene, hvor områder, der har særlig grad af fred og ro, er udpeget.

Afbrænding som grobund for andre arter

Sidst på turen havde man entreret med en af kommunens grønne samarbejdspartnere, Natur360. Her fortalte to repræsentanter, hvordan man ved at afbrænde det yderste af træets bark ved træets fod kan skabe grobund for svampe, og småliv kan etablere sig i træet.

Formidlingen blev krydret med en rigtig afbrænding, kontrolleret naturligvis. I samme ombæring blev dynamit nævnt som et ret virkningsfuldt middel til at rydde skov, men det indgår ikke i kommunens plejemetoder.

Natur360 kunne under demonstrationen af rodbrændingen fortælle, at den svedne lugt fra afbrændt træ tiltrækker en ganske særlig bille, der kan dufte det afbrændte på lang afstand.

Natur360 håber, at flere rodbrændinger vil resultere i, at vi ser billen flytte til Rudersdal, hvor den ikke er set i mange år. Det har været hensynet til skovbrug, der har gjort, at der de sidste omkring 150 er blevet afbrændt langt mindre end tidligere.

I Rudersdal Kommune er man de seneste år begyndt at praktisere med forårsafbrænding på udvalgte arealer.

Skovtur i strålende aftensol

Torsdag aften den 10. juni bevægede en nysgerrig borgerflok sig i strålende aftensol gennem Furesøpark Skov (i folkemunde Næsseskoven) samt Malmmosen for at høre oplæg om skovplejen af den særlige kulturhistoriske skov, der stadig pærer præg af at have været ejet af den rige købmand Frédérik de Coninck tilbage i tiden.

I selskab med repræsentanter for Rudersdal Kommune blev borgerne klogere på, hvordan skovens nogle steder tætte bøge og askløvskov vil blive udsat for f.eks. tyndning, fældning og afbrænding.

På den måde kan lysbrønde opstå, og der kan opnås en større spredning i alderssammensætningen i skovbevoksningen.

Desuden blev der orienteret om de kulturhistoriske elementer, som skovplejen også tager højde for. Det gælder fx bevaringen af de udkigskiler, der skærer sig gennem hhv. skoven og Malmmosen op til Næsseslottet.

Kommentarer