Livsstil og forbrug

Flere midler til opkvalificering og kompetenceudvikling

Rudersdal Kommune får tilført ekstra midler over de kommende år til uddannelse af ufaglært personale i ældreplejen og generelt opkvalificering af allerede ansat faglært personale.

Rudersdal Kommune har tidligere i år ansøgt Socialstyrelsen om et tilskud på 2.258.000 kroner af en pulje, der har til formål at sikre højere faglighed og flere ansatte i ældreplejen for at give bedre vilkår for vores ældre. Socialstyrelsen har den 11. oktober meddelt, at tilskuddet vil blive bevilget.

Opkvalificering af ufaglærte

Rudersdal Kommunen planlægger at anvende midlerne til de første opkvalificeringer af ufaglærte medarbejdere med en sundhedsfaglig uddannelse. Derudover vil kommunen mere bredt se på de opkvalificeringsforløb, der enten allerede er gennemført eller kan gennemføres for personalet i ældreplejen frem mod årsskiftet.

Formanden for Social- og Sundhedsudvalget, Birgitte Schjerning Povlsen, siger:

”De ekstra midler løser langt fra vores behov for velkvalificerede medarbejdere i ældreplejen, men det er en god hjælp både til at kunne tilbyde nogle af vores ufaglærte medarbejdere en sundhedsfaglig uddannelse og til mere bredt at se på kompetenceudvikling af vores medarbejdere. Begge dele hænger fint sammen med det arbejde, der nu går i gang med at indfører nye kvalitetsstandarder og ønsket om mere tid til pleje, omsorg og nærvær i mødet med den enkelte borger.”

Styrket indsats for rekruttering og fastholdelse

For de følgende tre år vil kommunen planlægge, hvordan tilskudspuljen mere strategisk kan anvendes på social- og sundhedsområdet for at løfte ældreplejen. Det er eksempelvis forventningen, at midlerne kan anvendes til at fremme den helt nødvendige rekrutterings- og fastholdelsesindsats såvel som til at muliggøre relevant kompetenceudvikling i forbindelse med udvikling af kapacitet og tilbudsvifte til ældre.

Midlerne bevilges af Socialstyrelsen efter ansøgning og stammer fra aftalen om finanslov for 2021. Her blev der afsat 425 mio. kr. i 2021, 450 mio. kr. årligt i 2022-2023 og 500 mio. kr. årligt fra 2024 og frem til højere faglighed og flere ansatte i ældreplejen. Rudersdal Kommune forventer at kunne modtage tilskud på 5.567.000 kr. i 2022, 5.569.000 kr. i 2023 og 6.189.000 kr. i 2024 under forudsætning af finanslovens vedtagelse.

Tilskud fra puljen skal anvendes til ansættelse af erstatningspersonale i forbindelse med, at ufaglært personale i ældreplejen tager en uddannelse som social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent. Såfremt det ikke er muligt at anvende tilskuddet til ansættelse af erstatningspersonale, kan tilskuddet i stedet bruges til vikarer samt opkvalificering af eksisterende faglært eller ufaglært personale i ældreplejen. Midler, der ikke bliver anvendt, skal betales tilbage til Socialstyrelsen. Det er ikke muligt at overføre ubrugte midler til et senere år. Det er et krav, at kommunen forpligter sig til at sende minimum 13 årsværk på en social- og sundhedsuddannelse i den samlede tilskudsperiode (2021-2024).

Kommentarer